diumenge, 13 de desembre del 2009

El museu de Badalona



Badalona (el Barcelonès), amb 217.000 habitants, ha estat elegida la propera Capital de la Cultura Catalana per l'any 2010 i, d'aquesta manera, he volgut anar al museu de badalona i visitar-lo ja que, sincerament no hi havia anat encara i així poder veure les coses més interessants i fascinants i informar-me en quant temes que tinguin a veure amb l'educació.

Primerament caldria dir que es fan visites guiadoes on el nombre mínim de persones per grup són 25 i que amb els escolars, sempre ha d'haver un responsables que els acompanyi. Els horaris de visita en grup són:
Dilluns a dissabte de 10:00h. a 14:00h. i de 16:00h a 20:00h. i diumenges i festius de 11:00h. a 14:00h. així que ens trobem amb un ampli horari per visitar-lo.
El material de suport que s'utilitza en les visites són uns dossiers didàctis amb continguts dirigits al mestre o responsable de grup i amb un assessorament didàctic a la biblioteca amb publicacions científiques i de divulgació que es poden consultar.
També trobem un carnet d'identificació personal anomenat "Amics del museu" que permet descomptes en les activitats i les sortides culturals que es fan al museu, l'entrada gratuïta a les termes i sempre estan informatis de les novetats del museu.

A la Badalona dels anys trenta, van confluir-hi diversos factors favorables al desenvolupament de la investigació arqueològica que havia de portar a esbrinar els orígens de la ciutat i el seu passat antic. Una part molt àmplia de l'antic solar de la romana Baetulo havia romàs fins aleshores dedicat a terra de cultiu. Era l'anomenat Clos de la torre, que a llevant i migdia de la Torre Vella, la casa dels feudals de Badalona, S'havia convertit en una mena d'illa sense urbanitzar, al bell mig de la vila que des del segle XVIII no parava de créixer. Dia a dia, però, es feia més evident la necessitat d'iniciar la seva integració d'alguna manera en el teixit urbà modern.
Els primers cops de pic, l'any 1934, van mostrar mol depressa que, el que havia pogut semblar una dèria del jovent de l'Agrupació, es revelava com una emprsa de gran transcendència a causa de l'espectacularitat de les seuccesives troballes que s'anaven fent. L'excavació, dirigida per Joanquim Font i Cussó va posar a la llum un interessant sector de la fortificació. Primerament van trobar 24 metres d'una muralla amb una potent torre que defesnava una de les entrades a la cituat i tres figures rellevants i molt importants que durant 40 anys van ser dipositades al Museu Arqueològic de Barcelona i van ser retornades: la "Tàbula Hospitalis", peça de bronze gravada que dóna fe del pacte fet pels ciutadans de Baetulo amb un important personatge i feia càrrec del patronatge de la cituat, les pollegueres de bronze de la prota romana i la Venus, una petita escultura tallada de marbre blanc que possiblement hagués format part del mobiliari de la casa palau. Representa la deessa de la bellesa, de l'amor i de la fecunditat. Es conserva el cos i part de les cames.

ENTREU A LA PÀGINA WEB!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada